Het ontstaan van Valentijn

Een huwelijk in het geheim

St. Valentinus

Zodra de maand februari in zicht komt, wordt het extra druk bij 't Kroontje. Al veel eerder hebben Caroline Augustijn en de rest van 'de Kroontjes' een leuke collectie Valentijn-geschenken samengesteld en komen in februari naar de winkel waar een speciale Valentijnhoek is gemaakt. Maar wat is Valentijnsdag eigenlijk?

Die Valentinus

Op 14 februari zijn geliefden extra lief voor elkaar en dat laten ze op verschillende manieren zien. Je kunt een kaartje te sturen, een cadeautje geven romantisch uit eten gaan en natuurlijk horen er ook bloemen bij. Vaak zijn dat rode rozen, dé bloem van de romantiek. Valentijn komt van de Latijnse naam Valentinus en daar komt weer het woord valens vandaan, dat ‘krachtig’ betekent. Valentinus was de naam van een heilige uit de derde eeuw. Hij werd de liefdespriester genoemd omdat hij in het geheim verboden huwelijken voltrok. Om die reden werd hij op 14 februari ter dood veroordeeld. Het is een van de meerdere verhalen die bestaan rondom de oorsprong van Valentijnsdag.

De lente

Zo werd in de middeleeuwen Valentijnsdag pas verbonden aan romantiek, omdat de dag volgens het Woordenboek der Nederlandsche Taal als voorloper van de lente gezien werd: de dag waarop volgens de volksoverlevering de vogels en geliefden elkaar vonden. De oudste verwijzing naar Valentijnsdag staat op naam van Geoffrey Chaucer. Zijn Canterbury Tales dateren van rond 1380.

't Kroontje 2024

Snel naar 't Kroontje in 2024. Daar is het deze dagen een drukte van belang in die romantische uitstalling. Kom gerust kijken en shop zo'n romantisch valentijnsgeschenk. Overigens hebben we in de webshop een aantal leuke 'hartjesgeschenken' zoals bloempotten van Clayre & Eef of een romantisch hartvormige fotolijst. En rozen, natuurlijk!

Bloemen natuurlijk!

En het is natuurlijk pas echt Valentijn als er bloemen bij zijn. Bestel daarom op tijd een mooi Valentijnsboeket. Bestel telefonisch op 078-6169529 kijk in de webshop of kom langs om de hele Valentijncollectie te bekijken want Valentijn bij 't Kroontje, daar kun je niet omheen.